ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ - ΟΣΤΡΑΚΙΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ  ΚΑΙ ΟΣΤΡΑΚΙΑ

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ STREP TEST. ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ


  Οι στρεπτόκοκκοι  αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του φάρυγγα, του δέρματος,του εντέρου και του κόλπου.Μπορεί όμως να γίνουν και παθογόνοι.

Σοβαρός για τα παιδιά είναι ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκκος.

Πού βρίσκεται ; Πώς μεταδίδεται;

Απομονώνεται και σε φυσιολογικά άτομα (φορείς) από ποικίλες θέσεις όπως το φάρυγγα, το δέρμα και το έντερο.Μεταδίδεται αμέσως από άτομο σε άτομο(κυρίως από ασθενείς αλλά και από υγιείς φορείς) με σταγονίδια ,βήχα, εκκρίσεις ή με τις τροφές και το νερό.

Τι προκαλεί  ο στρεπτόκοκκος;

Στα παιδιά προκαλεί κυρίως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα σε ηλικία άνω των 5 ετών και λοιμώξεις δέρματος σε  ηλικία κάτω των 5 ετών.To 15-30% των αμυγδαλίτιδων στα παιδιά είναι στρεπτοκοκκικές.
Το χειμώνα και την άνοιξη έως το 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι φορείς στρεπτόκοκκου.


  ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ


Είναι η πιο συχνή νόσος που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο.

Έχει αιφνίδια έναρξη με υψηλό πυρετό ,δυσκαταποσία,κεφαλαλγία,ναυτία ,εμετούς και κοιλιακά άλγη.Οι αμυγδαλές είναι διογκωμένες,με γκριζόλευκο εξίδρωμα,η σταφυλή εξέρυθρη, οιδηματική,οι υπερώα έχει πετέχειες.Στις μικρότερες ηλικίες η εικόνα είναι άτυπη και πιο ήπια με ρινική συμφόρηση ,βήχα ,μυαλγίες διάρροια, επιπεφυκίτιδα .
Σε κάποια παιδιά η νόσος μπορεί να ξεκινήσει με έντονο κοιλιακό  άλγος.


ΟΣΤΡΑΚΙΑ  είναι οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα που συνοδεύεται από χαρακτηριστικό εξάνθημα  και οφείλεται σε εξωτοξίνες του στρεπτόκοκκου .Έχει τις ίδιες επιπλοκές και αντιμετώπιση με την απλή στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.


                                  Χαρακτηριστική σαν μούρο γλώσσα οστρακιάς

Επιπλοκές

🔺Τοπικές όταν διαφεύγει η διάγνωση ή το παιδί δε συνεργάζεται στη χορήγηση αντιβίωσης

Περιαμυγδαλικό απόστημα,              Παραρρινοκολπίτιδα ,    Πυώδης ωτίτιδα,
Μαστοειδίτιδα ,                                   Αδενοφλέγμονας,         Οπισθοφαρυγγικό απόστημα
Σπάνια μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία κ..α. Σπάνιο αλλά απειλητικό για τη ζωή είναι το τοξικό σύνδρομο καταπληξίας .

🔺Επιπλοκές με ανοσολογικό μηχανισμό 
 .
🔼Μεταστρεπτοκοκκική νεφρίτιδα .Έχει καλή πρόγνωση.
🔼Ρευματικός πυρετός μετά 2-4 εβδομάδες.Μπορεί να οδηγήσει σε βαλβιδοπάθεια μετά 10 χρόνια.Υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση ρευματικού πυρετού.
🔼Μεταστρεπτοκοκκική αρθρίτιδα
🔼Αυτοάνοσες νευροψυχιατρικές διαταραχές.



Ο κίνδυνος ρευματικού  πυρετού  χωρίς θεραπεία είναι  5/10000
Ο κίνδυνος περιαμυγδαλικού αποστήματος χωρίς θεραπεία  24/1000

Διάγνωση

Γίνεται με καλλιέργεια ,προσδιορισμό αντιγόνων με ταχέα tests π.χ. strep test  και με προσδιορισμό αντισωμάτων π.χ. ASTO .Η γρήγορη χορήγηση αντιβίωσης αναστέλλει την παραγωγή αντισωμάτων.Δε χρειάζεται επανάληψη μετά το  τέλος της αγωγής.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απομόνωση στρεπτοκόκκου με καλλιέργεια ή STREP TEST από το φάρυγγα είναι απλώς ενισχυτική της διάγνωσης και πρέπει να συμβαδίζει με την κλινική εικόνα για να διαγνωσθεί η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.

Θεραπεία

Με την κατάλληλη αγωγή μειώνουμε τη διάρκεια της νόσου ,προστατεύουμε από τις περισσότερες επιπλοκές και μειώνουμε τη μεταδοτικότητα.
Φάρμακο εκλογής είναι η πενικιλλίνη.Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειψη της από του στόματος πενικιλλίνης στην Ελλάδα.Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθούν αμοξυκιλλίνη,αμοξυκιλλίνη κλαβουλανικό,κεφαλοσπορίνες .Άτομα αλλεργικά στην πενικιλλίνη λαμβάνουν  κλαριθρομυκίνη , κλινδαμυκίνη.

Αμυγδαλεκτομή δεν προτείνεται, εκτός ίσως από την περίπτωση 6- 7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων στρεπτοκοκκικών  αμυγδαλίτιδων σε ένα έτος.

Η αμυγδαλίτιδα υποτροπιάζει στο 15% ακόμη και με τη χορήγηση κατάλληλης αγωγής Σε υποτροπές μπορεί να χορηγηθεί κλινδαμυκίνη .Προτείνεται επίσης η καθυστέρηση έναρξης αγωγής επί 48ώρου προκειμένου ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα.


                                                               

Πότε επιστρέφει το παιδί στο σχολείο;

Μετά 24 ώρες κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής  το παιδί δε μεταδίδει και μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον έχει υποχωρήσει και ο πυρετός.

Μεταδοτικότητα

Υψηλή είναι η μεταδοτικότητα μέσα στην οικογένεια και σε κλειστούς πληθυσμούς..Δεν προτείνεται όμως καλλιέργεια φαρυγγικού χωρίς συμπτώματα.Προληπτική αντιβίωση στην οικογένεια χορηγούμε μόνο επί σοβαρών επιπλοκών στο παιδί (ρευματικός πυρετός , νεφρίτιδα, τοξική καταπληξία).


Πότε δίνουμε αγωγή σε φορέα χωρίς συμπτώματα;

Μόνο σε περίπτωση που το ένα μέλος  της οικογένειας μεταδίδει στο άλλο (φαινόμενο πινγκ -πονγκ)
και σε παιδιά με ιστορικό ρευματικού πυρετού  και σε περιπτώσεις μικροεπιδημιών σε κλειστές κοινότητες.

Δεν υπάρχει εμβόλιο.        
ELEONORA SKIADOPOULOU MD