ΙΛΑΡΑ

      Πόσο μεταδοτική είναι;Υπάρχει θεραπεία;Πέρασε ο κίνδυνος της επιδημίας στη χώρα μας;

     Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές λοιμώδεις νόσους.,όμως μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών.

Στη χώρα μας το 2017 και 2018 καταγράφηκαν περίπου 3300 κρούσματα και 4 θάνατοι.Το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσιάστηκαν 28 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα τα μισά σχεδόν σε παιδιά, με επιπλοκές όπως πνευμονία, κερατίτιδα, προσβολή ήπατος .Όσοι νόσησαν ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.Σε πολλές χώρες της ΕΕ η επιδημία συνεχίζεται.

Το 2019 τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι λίγα ,όμως τα ταξίδια και οι μετακινήσεις πληθυσμών  σε συνδυασμό με την υψηλή  μεταδοτικότητα δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.

Μετάδοση                                                 

     Η ιλαρά μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού που εκπέμπουν οι ασθενείς και με αντικείμενα που μολύνθηκαν πρόσφατα.Ο ιός επιβιώνει στον αέρα ή στα αντικείμενα έως 2 ώρες.

   Κλινική εικόνα                                                   

     Είναι τυπική και ξεκινά 10 έως 12 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και έχει 3 στάδια. Στο πρώτο 
στάδιο η νόσος εισβάλλει με πυρετό, καταρροή,δακρύρροια,βήχα ξηρό,επιπεφυκίτιδα.Την τρίτη ημέρα εμφανίζονται μικρά λευκωπά στίγματα σαν κόκκοι άμμου που περιβάλλονται από ερυθρή άλω στον βλεννογόνο των παρειών (κηλίδες Koplic).Μετά 4 ημέρες ξεκινά το δεύτερο στάδιο με εμφάνιση εξανθήματος, ενώ συνεχίζεται ο πυρετός και επιτείνεται ο βήχας.Το εξάνθημα είναι αρχικά αραιό ροδαλό ξεκινά από το πρόσωπο και γρήγορα εξαπλώνεται στον κορμό και στα άκρα και συρρέει.Μετά άλλες 3-5  ημέρες ακολουθεί το τελευταίο στάδιο με πτώση πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος με τη σειρά εμφάνισης του δηλαδή από το πρόσωπο προς τα άκρα.

  


Επιπλοκές                                                    

     Το 30% των ασθενών παρουσιάζει μια επιπλοκή, συχνότερα τα παιδιά ,οι έγκυες,οι ανοσοκατασταλμένοι,και οι ατελώς εμβολιασμένοι. Οι επιπλοκές είναι πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, λαρυγγίτιδα,ηπατίτιδα,ιγμορίτιδα ωτίτιδα,στοματίτιδα,λεμφαδενίτιδα,κερατίτιδα που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση . Σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή είναι η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα που εμφανίζεται μετά 6-10 χρόνια με διανοητική έκπτωση, σπασμούς και θάνατο.

Αιτίες θανάτου                                                   

       Πνευμονία, λαρυγγίτιδα,εγκεφαλίτιδα.Η θνησιμότητα  της ιλαράς είναι 1:1000.

Πώς προστατευόμαστε;                                                    

     Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν ισόβια ανοσία.Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι 6-9 μηνών.Εμβολιασμός στην ηλικία 12 μηνών παρέχει ανοσία 94-98% και μετά την δεύτερη δόση 99% εφόρου ζωής.Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι MMR ,PRIORIX, PRIORIX-TETRA με την ίδια αποτελεσματικότητα. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;                                                 

          Η διάγνωση γίνεται από την κλασσική κλινική εικόνα.Εργαστηριακή επιβεβαίωση γίνεται με:
1.Ορολογικό έλεγχο ,δηλαδή έλεγχο αντισωμάτων
2.Απομόνωση ιού με καλλιέργεια
3. PT-PCR

Ποιά η θεραπεία;                                                      

       Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει .

Μπορούμε να προστατευτούμε μετά επαφή με ασθενή;                                                     

        Χορήγηση ανοσοσφαιρίνης μέσα σε 6 ημέρες από την έκθεση στον ιό σε ευπαθή άτομα (βρέφη ,έγκυες) ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

  Η πιο αποτελεσματική προφύλαξη είναι ο εμβολιασμός με 2 δόσεις εμβολίου .Σε περιοχές υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται και βρέφη κάτω των 12 μηνών.


   Σε περίπτωση κρούσματος ιλαράς

🔺Ενημέρωση αρχών

🔺Απομόνωση από το σχολείο  4-5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Απομονώση των ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος από βρέφη και έγκυες.

🔺Εμβολιασμός εντός 72 ωρών από την επαφή με τον ιό προστατεύει  σε μεγάλο βαθμό.

ELEONORA SKIADOPOULOU MD