Τι είναι τα ξεσπάσματα θυμού.Οδηγίες για τους γονείς.
Στην ηλικία των 2 ετών το παιδί παρουσιάζει έντονη τάση ανεξαρτητοποίησης. Από τη μια θέλει αυτονομία ,από τη άλλη προσκολλάται πάλι στους γονείς του.Θέλει να αποφασίζει μόνο του και το κοινοποιεί σε όλους με ένα συνεχές όχι.
Δε γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι, πειραματίζεται για να βρει τα επιτρεπτά όρια.Τα ξεσπάσματα θυμού και η αντιδραστικότητα δοκιμάζουν την υπομονή των γονιών,όμως η συμπεριφορά του αυτή εκφράζει την ανάγκη του για σαφή όρια και πειθαρχία.
Δε φταίει ο γονιός για τα δημόσια ξεσπάσματα θυμού του παιδιού.
Τα πιό προσαρμοστικά παιδιά ηρεμούν εύκολα ,τα πιό δύσκολα ή κουρασμένα όχι.
Το στάδιο αυτό κρατά 1 έως 2 χρόνια.
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός
- Αποφύγετε τα" μη" και τις διαρκείς εξηγήσεις.Διατηρήστε τις καθημερινές του συνήθειες.Να θυμάστε ότι όταν είναι κουρασμένο ,άυπνο ή πεινασμένο τα ξεσπάσματα του θα είναι εντονότερα.
- Αποσπάστε την προσοχή του ή ωθήστε το προς μια άλλη δραστηριότητα .
- Κάποιες φορές θα πρέπει να αδιαφορείτε για λίγη ώρα ,άλλες απλώς να το αγκαλιάζετε και να του πείτε ότι καταλαβαίνετε γιατί είναι θυμωμένο.
- Μη θυμώνετε γιατί έτσι το μαθαίνετε να θυμώνει εύκολα.
- Να το επαινείτε όταν κάνει κάτι καλό ή σας υπακούει. και μην υπερβάλλετε με τις τιμωρίες .Ποτέ σωματική τιμωρία ,το παιδί νομίζει ότι δεν το αγαπάτε.
- Τα μπράβο όταν συμπεριφέρεται σωστά πρέπει να είναι περισσότερα από τα "μη "και τις τιμωρίες.
- Να θυμάστε ότι δεν επαναστατεί εναντίον σας.
- Το να το μάθεις να υπακούει δε σημαίνει να του απαγορεύεις τα πάντα και το να αγαπάς ένα παιδί δε σημαίνει να το αφήνεις να κάνει ότι θέλει.
Για να μάθει να λέει ΝΑΙ ένα παιδί πρέπει πρώτα να μάθει να λέει ΟΧΙ.
ELEONORA SKIADOPOULOU MD